top of page
  • COMPOT

Verhaal van een vrijwilliger op Buiten Beeld

Bijgewerkt op: 11 mei 2020


Met twee mochten we op 6 december vanuit de VZW Stappen een dag deel uitmaken van het initiatief ‘Buiten Beeld’.


In het oud Klooster van Doornzele kunnen kinderen tussen 13 en 18 jaar die het moeilijk hebben in hun schoolomgeving even verdwijnen en zichzelf zijn, zonder oordeel en zonder verantwoording te moeten afleggen.


We staken de handen uit de mouwen en hielpen met het verbouwen van het tuinpaviljoen en onder de middag staken we een handje toe in de refter van de aanpalende school, maar eveneens mochten we de dag beleven zoals alle andere bezoekers van het centrum.


In de geborgenheid van de tipi, opgesteld in de tuin, waar iedereen op houten blokken rond een brandend haardvuur zat, ving de dag aan met een ochtendronde.

Tijdens deze ronde werd aan ieder gevraagd wat zijn/haar bijdrage aan de dag en de groep zou (kunnen) zijn. Dat ging van fietsen herstellen of de kippen verzorgen tot boodschappen doen en koken maar kon evengoed gewoon “chillen” en “vlinderen” zijn en misschien onderweg ergens bij aansluiten.

Het was mooi om te zien hoe gelijkwaardigheid, aanschouwen zonder oordeel en uitnodigen tot actie de intrinsieke motivatie bij mensen en bij kinderen in het bijzonder kan wakker maken.


Na een heerlijke maaltijd bereid door 2 tieners en een begeleider, werd in de middagronde kort overlopen wat er reeds gebeurd was en bekeken wat de verdere noden van de dag waren.


’s Avonds tijdens de slotronde werd ruim tijd gemaakt om de dag te evalueren, met de focus op wat goed gegaan is, waar ben ik echt tevreden over en waar ben ik de anderen dankbaar voor.

Dit alles bij een lekker stukje taart, een bedanking van een buurtbewoner die beroep had kunnen doen op de jongeren om een klus te klaren.


Tot slot was er een evaluatie tussen begeleiders en vrijwilligers, waar ook wij werden op uitgenodigd. Veel communicatie, maar evenveel actie en voldoening.


Bedankt VZW Stappen dat we een dag deel mochten uitmaken van jullie werking 😊.


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page